مولتی متر چیست؟
مالتی متر یا همان مولتی متر ، در حقیقت یک دستگاه اندازه گیری است. پارامترهایی همچون ولتاژ، جریان، مقاومت و … توسط این دستگاه اندازه گیری میشوند.
بعد از خواندن این متن حتما مقاله مربوط به نحوه تست قطعات با مولتی متر را حتما بخوانید.
چون از این دستگاه بیشتر برای اندازه گیری ولتاژ و مقاوت الکتریکی استفاده میشود، در گذشته به آن، اهم متر و ولت متر نیز گفته میشد. هنوز هم برخی از تعمیرکاران قدیمی، به این دستگاه اهم متر میگویند.
در حال حاظر ملتی متر در تعمیرات موبایل و برد الکترونکی بسیار کاربردی است کع در بهترین آموزشگاه تعمیرات موبایل شیراز نحوه عیب یابی با مولتی متر به صورت کامل آموزش داده میشود
تفاوت قیمتی مولتی متر ها بیشتر برای دقت اندازه گیری آن هاست اما بعضی از آن ها، آپشن های خاصی دارند که میتواند روی قیمت گذاری آنها تاثیر داشته باشد.
DEC330FC یکی از دستگاه هایی است که در بازار، بسیار مشهور است. برای همین، توضیحات ما بر روی این دستگاه است.
ویدئو آموزشی تست قطعات با مولتی متر
به همراه مولتی متر چه چیزهایی قرار دارد؟
بر روی هر دستگاه مولتی متر، حداقل یک پراب یا همان کابل اندازه گیری قرار دارد. در بیشتر مدل ها، یک پراب برای اندازه گیری ولتاژ ، جریان ، مقاومت و … قرار میدهند و یک پراب صرفا برای اندازه گیری دما.
علاوه بر پراب های روی دستگاه، میتوانید نمونه های خاصی را به صورت جداگانه از بازار تهیه کنید. تصویر زیر یک پراب پنسی است و برای قطعات SMD کاربرد دارد.
برای بعضی از کارها، نیازی نیست از پراب سوزنی استفاده کنید اما در بعضی از قطعات الکترونیکی، آنقدر قطعات کوچک هستند که مجبور هستیم از پراب سوزنی استفاده کنیم.
از پراب سوزنی، در تعمیر موبایل بسیار زیاد استفاده میشود.
در بخش بعدی درباره ی آپشن های مولتی متر توضیح میدهیم.
به تصویر زیر دقت کنید و مطابق شماره ها، جلو بروید
1- محل اتصال پراب مثبت (سیم قرمز) برای اندازه گیری همه ی پارامتر، به جز جریان الکتریکی.
2- محل اتصال پراب منفی (سیم منفی) برای اندازه گیری همه ی پارامتر ها حتی جریان الکتریکی.
3- محل اتصال پراب مثبت (سیم قرمز) برای اندازه گیری جریان الکتریکی کمتر از نیم آمپر
4- محل اتصال پراب مثبت (سیم قرمز) برای اندازه گیری جریان الکتریکی زیاد، تا حدود 10 آمپر
اگر به قسمت پایین مولتی متر دقت کنید، میبینید که نوشته شده 600V max یعنی این مولتی متر حداکثر تا 600 ولت را میتواند اندازه گیری کند. علاوه بر آن، نوشته شده حداکثر 10 آمپر کمتر از 15 ثانیه. یعنی زمانی که از مولتی متر برای اندازه گیری جریان الکتریکی استفاده میکنیم، نباید اندازه گیری بیشتر از 15 ثانیه باشد. چرا که به دستگاه آسیب میرسد.
برای اندازه گیری جریان الکتریکی، توجه داشته باشید که مولتی متر باید به صورت سری در مدار قرار بگیرد.
5- این قسمت برای اندازه گیری hFE استفاده میشود یعنی ضریب تقویت ترانزیستور را نشان میدهد. برای اندازه گیری hFE، باید مولتی متر را بر روی رنج hFE (شماره 13) قرار داد، سپس باید با توجه به پایه های ترانزیستور، ترانزیستور را در بخش مربوط قرار داد.
6- این بخش مربوط به سلکتور مولتی متر است. یعنی با چرخش این بخش، میتوانیم گزینه ی مورد نظر را انتخاب کنیم. نکته ی جالب، نوشته ی بالای مولتی متر است که نوشته Auto Power Off. این نوشته بدان معناست که نیازی نیست مولتی متر را بر روی گزینه ی OFF قرار دهید. چرا که این مدل مولتی متر، به صورت خودکار خاموش میشود.
7- گزینه ی خاموش کردن که هر دو طرف قرار دارد.
8- این قسمت برای اندازه گیری ولتاژ متناوب یا همان برق شهر استفاده میشود.
9- برای اندازه گیری ولتاژ مستقیم یا همان DC استفاده میشود. مانند اندازه گیری ولتاژ باتری و …
10- اگر مولتی متر را در این قسمت قرار دهید، میتوانید مولتی متر را بر روی چند گزینه قرار دهید.
دکمه ی زرد رنگی بالا مولتی متر قرار دارد که بر روی آن نوشته شده SELECT. اگر سلکتور را بر روی گزینه ی 10 قرار دهید و دکمه ی SELECT را فشار دهید، میتوانید بر روی اندازه گیری مقاومت، خازن،تست بوق و تست دیود سوئیچ کنید.
در این ویدئو آموزشی که در کانال یوتیوب فیدار تیم قرار داده شده است نحوه تست قطعات با مولتی متر به صورت کامل توضیح داده شده است.
11- این بخش مربوط به اندازه گیری فرکانس است.
12- برای اندازه گیری دما باید از این گزینه استفاده کرد.
13-درباره ی این گزینه در بخش 5 توضیح داده شده.
14- این گزینه برای اندازه گیری جریان پایین (کمتر از 500 میلی آمپر) استفاده میشود.
15- این گزینه برای اندازه گیری جریان الکتریکی بالای 500 میلی آمپر استفاده میشود.
16- دکمه ی RESET برای زمانی است که مولتی متر هنگ میکند یا بخواهیم آن را به حالت پیشفرض برگردانیم.
17- این بخش با قسمت 11 در ارتباط است و اگر این گزینه را انتخاب کنیم، میتواند به ما نسبت مثبت و منفی را در PWM بدهد. یعنی چقدر پالس مثبت و چقدر منفی است.
در ادامه به دکمه های بالای مولتی متر میپردازیم.
A همان دکمه ی SELECT است که در بخش 10 توضیح داده شده است.
B دکمه ی RANGE در حقیقت برای تغییر رنج از حالت اتوماتیک به حالت دستی است. این مولتی متر اتورنج است.
مثالی برای اتو رنج : اگر مولتی متر را بر روی حالت اهم قرار دهید و یک مقاومت را به آن وصل کنید، بر روی دستگاه، گزینه های K(کیلو)، M(مگا) و … ظاهر میشود. حال اگر گزینه ی RANGE را فشار دهید میتوانید انتخاب کنید که بر روی کدام گزینه ، اندازه گیری انجام شود.
C دکمه ی REL برای این است که مبدا اندازه گیری را خودمان تعیین کنیم. در حالت پیشفرض مبدا اندازه گیری 0 ولت است. حال اگر بخواهیم مبدا اندازه گیری ولتاژ را چیزی به جز صفر قرار دهیم، میتوانیم مالتی متر را در حالت ولتاژ قرار دهیم، سپس بر روی دکمه ی REL کلیک کنید تا مبدا اندازه گیری ولتاژ، تغییر کند.
D اگر در حال اندازه گیری هر پارامتری هستید، میتوانید با فشردن این دکمه، صفحه نمایش مالتی متر را ثابت نگه دارد. فرض کنید در حال اندازه گیری ولتاژ هستید و مولتی متر بر روی صفحه نمایشگر، عددی را نشان میدهد. حال اگر دکمه ی HOLD را فشار دهید، عدد روی مولتی متر ثابت میشود. حتی بعد از جدا کردن پراب، این عدد بر روی مولتی متر باقی میماند.