نحوه تست ترانزیستور ماسفت mosfet

نحوه تست ترانزیستور ماسفت
فهرست محتوا

روش تست ماسفت روی برد

نحوه تست ترانزیستور ماسفت

 

ماسفت چیست و ماسفت چگونه کار میکند؟

ماسفت یک ترانزیستور اثر میدانی است که دارای اثر میدانی نیمه رسانا است. این ترانزیستورها دارای سه ترمینال به نام‌های گیت (Gate)، سورس  (source) و درین (drain) هستند. وظیفه این قطعه سوئیچ و تقویت‌کنندگی است.

ماسفت چه کاربردهایی دارد؟

Mosfet‌ها کاربرد زیادی دارند که اگر بخواهیم به چند مورد از ان‌ها اشاره کنیم شامل موارد زیر می‌شود:

  • کنترل‌کننده موتور از نوع DC
  • دستگاه ups
  • اینورترها
  • منبع تغذیه سوئیچینگ

ترانزیستورهای ماسفت دارای سه پایه به نام گیت (Gate)، درین (Drain) و سورس (Source) و دو نوع به نام های ماسفت کانال P و ماسفت کانال N می باشند.

ترانزیستور ماسفت

نحوه تشخیص ماسفت کانال n و ماسفت کانال p :

دو پراب مولتی متر را به دو پایه نامعلوم (درین و سورس) متصل کنید و سپس جای پراب ها را عوض کنید. اگر در هر دو حالت روی مولتی متر عدد نشان داده شد ، ماسفت از نوع کانال N می باشد و در غیر این صورت ماسفت از نوع کانال P می باشد. این تست با استفاده از مولتی متر دیجیتال انجام می شود.

هشدار : هنگام تست نباید ماسفت با دست تماس پیدا کند.

روش کار با ماسفت :

  1. مولتی متر خود را روی حالت دیود بگذارید.
  2.  پراب های مولتی متر را بر روی پایه های ترانزیستور ماسفت قرار دهید.
  3.  اگر روی مولتی متر عددی نمایش داده شود ، به معنی راه دادن ماسفت است و اگر روی مولتی متر OL نمایش داده می شود ، یعنی راه نمی دهد.

نحوه پیدا کردن پایه گیت :

با جابجا کردن پراب های مولتی متر دو پایه ای از ماسفت را پیدا کنید که هنگام اتصال پراب های مولتی متر به این دو پایه, عددی روی مولتی متر نمایش داده شود. این دو پایه, پایه های درین و سورس ماسفت هستند و پایه دیگر که پراب به ان متصل نیست گیت می باشد.

نحوه تست سلامت ماسفت :

  1. برای تست سلامت ماسفت می‌توانیم مولتی‌متر را روی تست دیود قرار دهیم.
  2. کل پایه‌ها را اتصال کوتاه کنیم تا تمام شارژ داخلی ماسفت تخلیه شود. (برای این کار می‌توانید از سر فلزی پیچ‌گوشتی یا پراب مولتی‌متر استفاده کنید)

تست سلامت ماسفت N Channel :

شما می‌توانید برای تست سلامت ماسفت n channel، پراب سیاه را روی گیت و پراب قرمز را روی سورس می‌گذاریم به طوری که مولتی‌متر نباید بوق بزند. بعد از این مرحله پراب سیاه را به source و پراب قرمز را به drain وصل می‌کنیم. در این حالت مولتی‌متر باید یک عدد را نشان دهد. اگر در دو حالت بالا پراب‌ها را برعکس کنیم مولتی‌متر نباید بوق بزند.

تست سلامت ماسفت p channel :

اگر بخواهید تست سلامت ماسفت p channel را انجام دهید پراب قرمز را روی گیت و پراب سیاه را روی source می‌‌گذارید و در این حالت مولتی‌متر نباید بوق بزند. در مرحله بعد پراب سیاه را به source و پراب قرمز را به drain وصل می‌کنیم. در این شرایط، مولتی‌متر باید عدد را نشان دهد. در این جا نیز اگر پراب‌ها را عکس کنیم، مولتی‌متر نباید بوق بزند.

 

جدول تست ترانزیستور ماسفت

 

نکته: برای تست ترانزیستور ماسفت برد موبایل باید حتما انها را از مدار خارج کردن و برای پیدا کردن پایه های آن میتوانید از شماتیک گوشی استفاده کنید. همچنین در شماتیک گوشی های موبایل علاوه بر مشخص بودن پایه های ترانزیستور نوع ترانزیستور ماسفت هم مشخص است.

مطالعه  بیل گیتس بنیان گذار ماکروسافت

تست ترانزیستور ماسفت

مثلا در عکس بالا شکل ترانزیستور ماسفت در شماتیک گوشی A52 سامسونگ است همانطور که می بنیید در نقشه این گوشی علاوه بر اینکه نوع ترانزیستور(همانطور که می بینید نوع N است) مشخص است پایه ها هم با شماره گذاری مشخص است. برای دانستن در مورد مخفف های نقشه خوانی میتوانید از مقاله نقشه خوانی موبایل کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
سوال داری کلیک کن
تماس با ما در واتساپ
گروه مشاوره آموزشگاه فیدار
برای مشاوره رایگان تو واتساپ کلیک کن