دوربین موبایل
امروزه دوربین موبایل یکی ابتدایی ترین پارامترها برای خریدن یک گوشی همراه است. با نگاه به علاقه روزافزون مردم به شبکههای اجتماعی علاقه به عکاسی هم افزایش پیدا کرده و خواهد کرد! اگر سری به کوچه و خیابان بزنید حتما چندین نفر را میبینید که درحال ثبت لحظاتشان با گوشی خود هستند. دوربین تلفن های جدید هم به قدری خوب شدند که نیاز به خرید دوربین دیجیتال بسیار کمرنگ شده است و جدیدا فقط گاهی بصورت حرفهای از آنها استفاده میشود و در شرایط عادی مردم دوست دارند با گوشی خودشان عکاسی هایشان را انجام بدهند.
شاید شما هم زمان خواندن مشخصات یک گوشی، به بخش دوربین توجه کرده اید و شاید مفهوم برخی از آن عبارات برای شما نامفهوم بوده باشد. همچنین موقع کار کردن با دوربین موبایل تان در صفحه تنظیمات، ممکن است عباراتی را ببینید که به خوبی متوجه آنها نشوید. در این نوشته سعی میشود تا این مفاهیم را برایتان توضیح دهیم.
- مگاپیکسل mega pixel
احتمالا این کلمه را خیلی شنیدهاید؛ برای درک مفهوم مگاپیکسل، دانستن معنای “پیکسل” لازم است:پیکسل ریزترین واحدرنگی نور با قابلیت تغییر رنگ میباشد که در یک نمایشگر دیجیتال مانند صفحه نمایش موبایل یا کامپیوتر ، قابل تعریف است و استفاده میشود.همچنین هر مگاپیکسل به معنای یک میلیون نقطه رنگی در واحد پیکسل است.
لازم به ذکر است که مگاپیکسل یک دوربین را ابعاد سنسور به کار رفته در آن تعیین میکند که لزوما تاثیر زیادی در کیفیت عکس نخواهدداشت و ممکن است یک دوربین با مگاپیکسل پایینتر، عکسهای بهتری از دوربین با مگاپیکسل بالاتر شات کند؛ اما عکس دارای مگاپیکسل بالاتر قابلیت چاپ در ابعاد بزرگتری دارد و عموما دارای جزئیات بیشتری است؛ همچنین اندازه پیکسلهای دوربینهای مختلف هم با هم تفاوت دارد و در حالت تئوری، صرف نظر از تاثیر سایر عوامل، پیکسلهای درشتتر عکسهایی با نویز کمتر تولید میکنند.
اندازه پیکسل سنسور: اندازه پیکسل های یک سنسور با واحد میکرومتر (µm) بیان می شود. هر چه سایز پیکسل های یک سنسور بزرگتر باشد بهتر است، زیرا اندازه پیکسل بزرگتر مساویست با جذب نور بیشتر از محیط به دروین فریم دوربین گوشی.
از طرفی شرکت سامسونگ از فناوری جدیدی به نام پیکسل دوگانه (Dual Pixel) در تولید دوربین های خود کمک میگیرد که موجب می شود اندازه هر پیکسل نسبت به قبل بزرگتر باشد. همانطور که گفته شد، پیکسل بزرگتر باعث جذب نور بیشتر می شود.
سمت راست معمولی و هیبریدی|سمت راست با dual pixel
آیا میدانید؟!
چشم انسان همچون دوربین عکاسی تصاویر بی حرکت نمی گیرد بلکه مانند دوربین فیلمبرداری دائما و با فرکانس زیاد درحال فرستادن تصاویر متحرک به مغز است. حرکات زاویهای سریع چشم، جزییات تصویر تشکیل شده در مغز را تکمیل می کنند.
چشم آدمی در طی سه الی سیزده سالگی به تکامل و رشد کامل خود میرسد. تصویری که چشم شما در یک آن (هشت دهم ثانیه) دیده، ثبت میکند و به مغز میفرستد هم به لحاظ سرعت و عملکرد و هم از نظر کیفیت بسیار کاملتر از دوربین هاست و دوربین شما با همه ادعا و قدرت و قیمت به گرد پای آن هم نخواهد رسید!
- فوکوس focus
وقتی برای داشتن یک تصویر واضحتر فاصله کانونی عدسی لنز دوربین را بر اساس فاصله جسم تاعدسی دوربین را،به کمک رابط کاربری دوربین موبایل خود تنظیم میکنیم در واقع داریم فوکوس می کنیم. میزان فوکوس می تواند به دو صورت باشد، خودکار (AF) و دستی (MF). در سال های اخیر فنون مختلفی برای به دست آمدن بهترین فوکوس خودکار ابداع شد. ازجمله آنها فوکوس تشخیص فاز، فوکوس لیزری، فوکوس با مادون قرمز و فوکوس به کمک دوربین دوگانه میباشند و ظاهرا که در شرایط کنونی، فوکوس خودکار به روش تشخیص فاز (PDAF)، بیشترین استفاده را در دوربین گوشی ها داشته باشد. قابلیت تنظیم میزان فوکوس مدتی است که به دوربین موبایل ها اضافه شده و کاربران می توانند میزان فوکوس بر روی سوژه را خودش تعیین کند و این قابلیتی بود که مورد استقبال کاربران قرار گرفته بود. در این بین سامسونگ از Dual Pixel PDAF برای عملیات فوکوس خودکار استفاده می کند. در این فناوری 100 درصد پیکسل ها برای فوکوس فعال هستند و هر پیکسل به سرعت و جداگانه فوکوس انجام می دهد. اما در PDAF های قدیمی، فقط 5 تا 10 درصد پیکسل های فوکوس فعال هستند و استفاده از پیکسل های کمتر، موجب فوکوس کندتر و سخت تر می شود.
- گشودگی دیافراگم(اپرچر) aperture
عدد اپرچر یک دوربین، میزان گشودگی دیافراگم را نشان میدهد و هرچه این عدد کوچکتر باشد گشودگی دیافراگم بیشتر بوده و توانایی دریافت نور بیشتری دارد، البته در عکاسی حرفهای اپرچرهای باز و بسته هرکدام موارد استفاده خود را دارند اما به طور کلی هرچه عدد اپرچر در یک دوربین موبایل هوشمند عدد کمتری باشد توانایی آن در ثبت عکسهای با کیفیت، بخصوص در نور کم بیشتر است. به عنوان مثال دوربین موبایل الجی G4 که در بسیاری از بررسیها و رقابتها عنوان بهترین دوربین موبایل را (البته قبل از انتشار گلگسی s9 و s9+) به دست آورده دارای کمترین عدد اپرچر یعنی f/1.8 است.شرکت سامسونگ هم دوربین موبایل s9 را که مانند دوربین عکاسی به خاطر وجود دوربین دوتایی ، عرضه کرده است قابلیت باز و بسته کردن این روزنه را داراست و میتواند در هر شرایتی به بهترین وجه عکسبرداری کند چه در نور کم و چه در نور بسیار زیاد میشود با آن عکس های حرفه ای گرفت.
متداول ترین اعدادی که برای اپرچر گوشیهای همراه مورد استفاده اند f/2.2، f/2.0، f/1.9 هستند که هرچه عدد آن کوچکتر باشد، نشان میدهد روزنه اپرچر بزرگتر است.
- سرعت شاتر shutter speed
فاصله زمانی است که شاتر دوربین باز است و نور بر روی گیرنده های سنسور دوربین اثر می گذارد. سرعت شاتر با واحد ثانیه مشخص می شود. سرعت شاتر بسته به نوغ دوربین و پردازنده گوشی می تواند خیلی کند در حد یک یا چند ثانیه و یا خیلی سریع در حد 1/10000 ثانیه، 1/20000 ثانیه و حتی بیشتر باشد. شاتر کند به عکاس این قابلیت را می دهد که در محیط های تاریک و کم نور، عکس روشن تری را ثبت کند، زیرا نور بیشتری به سنسور می رسد. اما شاتر کند این مشکل را دارد که با کوچکترین لرزشی، فوکوس بر روی سوژه بهم می ریزد و تصویر دچار تار شدگی می شود. پس برای ثبت تصاویر با شاتر خیلی کند، باید حتما گوشی را بر روی سه پایه قرار داد. همچنین داشتن لرزشگیر کمک بسیاری می کند. از شاتر سریع برای زمانی استفاده می شود که بخواهیم از یک سوژه در حال حرکت عکس بگیریم. شات سریع این قابلیت را به عکاس می دهد تا بدون اینکه اثر سوژه در تصویر کشیده شود یا مات شود، در یک لحظه خیلی سریع بتوان از آن عکس گرفت. بر همین اساس، شات شدن خیلی سریع اجازه نمی دهد تا نور به اندازه کافی به سنسور برسد، به همین دلیل در عکس برداری با شاتر خیلی سریع، عکس ثبت شده تاریک تر از حالت عادی است که به وسیله نورهای مصنوعی از جمله پرژکتور و کمی بالاتر بردن بردن مقدار ISO (در ادامه توضیح میدهیم) می توان این مشکل را حل کرد. اما اگر محیط تاریک باشد و سوژه در حال حرکت، دیگر نمی توان از قابلیت شاتر کند به منظور نوردهی بیشتر استفاده کرد، زیرا شاتر کند زمانی کاربردی است که سوژه ثابت باشد. گوشی که دوربین آن قابلیت تنظیم سرعت شاتر را به صورت دستی داشته باشد و همچنین شاتر آن بتواند خیلی سریع و خیلی آهسته تصویر برداری کند، نسبت به گوشی هایی با سرعت شاتر خیلی محدود، تکنولوژی اش بالاتر است.
یکی از تکنیک های هنری که عکاسان به خرج میدهند، عکاسی از سوژه های متحرک با سرعت شاتر کند است. برای انجام این کار معمولا باید سوژه نورانی و پس زمینه تاریک باشد. در تصویر بعد می توانید کشیدگی نور چراغ اتومبیل ها را ببینید که موجب ثبت شدن تصویر جالبی شده است.
- تنظیم کردن ISO
iso یا ایزو میزان حساسیت سنسور نسبت به نور را تعریف میکند و هر چقدر این عدد بیشتر باشد به معنی حساسیت بالاتر و نیاز به زمان کمتر نوردهی است، یعنی سرعت شاتر باید بالاتر باشد. هنگامی که نور محیط کافی باشد نیاز به استفاده از میزان بالای ISO نیست.
اچ دی آر HDR
به معنای گستره دینامیکی بالا (High Dynamic Range) است که باعث افزایش نسبت روشنی عکس نسبت به تاریکی آن میشود. با یک مثال کاربرد HDR را توضیح میدهیم: وقتی از کسی که پشت به یک پنجره ایستاده و نور از پشت او میتابد عکس بگیرید، چهره فرد تاریک و مبهم ثبت میشود اما وقتی که حالت HDR را فعال کنید نتیجه کاملا متفاوتی را خواهید دید؛ همچنین وقتی بخواهید از ابرهای آسمان عکس بگیرید برای داشتن تصاویری زیبا ناگزیر به استفاده از حالت HDR هستید. دوربین برای ثبت یک عکس HDR سه بار با نورپردازی های (EV) مختلف از سوژه عکس برداری میکند و سپس با استفاده از پردازش های نرمافزاری، از ترکیب آنها عکس نهایی را تولید میکند. لازم است این نکته را به یاد داشته باشید که HDR فقط برای سوژههای ثابت مفید است و برای سوژههای متحرک به هیچ وجه توصیه نمیشود.
تهیه و تنظیم توسط: تیم تکنیک نوین
علاوه بر وبسایت، میتوانید ما را در شبکه های اجتماعی نیز دنبال کنید. ما در تلگرام پاسخگوی تمام سوالات شما هستیم.
نظرات کاربران