اینترنت امروزه به مرکز کسب و انتشار تجربه های کامپیوتری تبدیل شده است. در سالهایی نه چندان دور اما این مرکزیت داخل کامپیوترها و قطعات سخت افزاری بود. کاربر یک فایل متنی را مثلا با PC میساخت و آن را روی فلاپیدیسک هایی ذخیره میکرد و از این طریق یا از روی یک شبکه محلی lan میتوانست به فایلاش دسترسی داشته باشد. در آن زمان اشتراک گذاری فایل به معنای بردن دستی فایل ( روی فلاپی دیسک) به جای دیگر بود!
اکنون اما چنین رفتار کامپیوتری از طریق تجربه تحت وب و در بستر اینترنت انجام میپذیرد. در واقع بسیاری از کارهای مختلف روزانه از طریق مرورگرها انجام میشود. مرورگرهایی چون فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر در واقع امروزه به ابزاری برای جمعآوری اطلاعات تبدیل شدهاند، مرورگرها روز به روز با ابزارهای آنلاین ارتباط بیشتری برقرار میکنند.
گوگل سیستم عامل کروم (OS) خود را روی تجربه وب قرار داده یعنی به نوعی تلاش کرده از این تجربه وب برای ساخت یک سیستم عامل جدید بهره بگیرد. سیستمعاملهای سنتی مانند ویندوز فضای قابل توجهی روی هارد کامپیوتر و برخی کارهای دیگر نیاز دارند. شما باید نرمافزارها را به طور مستقل روی سیستم عامل نصب کنید، حتی گاهی اوقات خود سیستم عامل را طی فرآیند نسبتا مفصلی باید نصب کنید. به جز این گاهی مجبور هستید برخی درایورها را برای کارکرد بهتر اجزای بهتر کامپیوتر روی آن نصب کنید.
فضای مورد استفاده کاربر سیستم عامل کروم بسیار ساده و روان است و نرمافزارهای آن هم تنها از طریق فروشگاه گوگل قابل نصباند
سیستم عامل گوگل کروم این چارچوب مفصل و خسته کننده را تغییر داده است. با کروم او اس در واقع مرورگر، همان سیستم عامل است. به همین دلیل هم هست که سیستم عامل کروم هم نام مرورگر کروم است چراکه پایه اصلی موضوع همان مرورگر کروم است. در واقع سیستم عامل کروم با استفاده از یک نسخه متن باز از لینوکس و ترکیب با مرورگر کروم و یک پخش کننده تصاویر و صداها به وجود آمده است. تمام!
به طور ساده: گوگل مفهومی از سیستم عامل تحت وب فوقساده را روی نتبوکها (Netbooks) پیاده سازی کرده است.سیستم عامل گوگل فقط روی نتبوکها کار می کند که لپتاپهای کوچکی هستند که برای دسترسی کاربران به وب طراحی شدهاند و نه بیشتر. این دستگاهها امکانات سختافزاری کمی دارند و برای کار برنامههای سنگین گرافیکی چون فوتوشاپ و … طراحی نشدهاند.
نت بوک
مسئله ای که است بر خلاف ویندوز، سیستم عامل کروم را نمیتوان دانلود کرد.بخاطر این هست که این سیستم عامل به طور نیمه نصب روی دستگاه های نت بوک قرار گرفته است.این دستگاهها هارد به مفهوم هاردهای کامپیوتری مرسوم ندارند چون گوگل میخواهد که شما اطلاعات خود را آنلاین ذخیره کنید.و چون کروم از نرمافزارهای تحت وب استفاده میکند شما نیازی به فضا برای نصب خود نرمافزار نیز ندارید.و این یکی از بزرگ ترین مزیت های آن میتواند محسوب شود.
این اتفاقی نیست که گوگل روی آنلاین بودن کروم تاکیدکرده است. در واقع کل پروژه کروم روی مدل پردازشات ابری (Cloud Computing) استوار شده است. معنی ساده آن این است که کل اطلاعات کامپیوتر شما به صورت آنلاین ذخیره میشود اما شما میتوانید از هرجا و با هر کامپیوتری به آنها دسترسی داشته باشید. گوگل میروید با استفاده از این مدل میتوان تجربه کاربری کامپیوتری را متحول کرد و تمرکز را روی ساخت افزایش سرعت سیستم عامل، امنیت و سادهسازی انجام داد. البته خوب است بدانید که سیستم عامل کروم اساسا خود یک پروژه متن باز است و به این معنی است که شرکتها و افراد مختلف از سراسر جهان قادر به توسعه آن هستند.
البته باید خاطر نشان کرد که گوگل ، سیستم عامل کروم را [حداقل فعلا] نه به عنوان سیستم عامل اصلی شما که به عنوان سیستم عامل دومی در نظر گرفته است. در واقع فرض بر این گرفته شده که کاربر یک سیستم عامل مفصل برای کارهای اصلی خود در اختیار دارد اما در کنار آن یک دستگاه با سیستم عامل کروم برای کارهای تحت وب خود نیز نیاز دارد. هر چند نباید فراموش کرد که امروزه تبلتها و تا حدودی گوشیهای موبایل ( به خصوص آنها که با صفحه نمایش بزرگتری عرضه میشوند) تا اندازهای همین دیدگاه گوگل را به نحوی انجام میدهند. اما به هر حال حتی پیشرفتهترین تبلتّها هم برای کارهای دفتری ( مثل تایپ، ساخت پرزنتیشین و …) با لپتاپها قابل مقایسه نیستند.
همچون دیگر برنامه های کاربردی گوگل، کروم هم مجانی است. این در واقع بخشی از بازاریابی گوگل برای جذب و جلب توجه بیشتر کاربران بیشتر است.
آینده سیستم عامل کروم
کروم بر اساس لینوکس ساخته شده است و بسیاری از مشکلات مختلف را هم دارد. یک مشکل عمده این است که کاربران این سیستم عامل بدون اتصال به اینترنت چه باید بکنند؟ این موضوع که کاربر و سیستم باید همواره به اینترنت وصل باشند یک محدودیت برای این سیستم عامل است. از طرف دیگر برخی از کاربران با ذخیره سازی همه دیتای خود روی اینتنرت مشکل دارند. بسیاری از آنان مایل هستند حداقل بخشی از دیتای مهم خود را روی کامپیوتر ذخیره کنند. این موضوع البته در مورد گذرواژه ها سایر اطلاعات مهم مثلا اطلاعات بانکی و … هم صادق است.
البته شنیدههایی حاکی است که گوگل در حال کار روی سیستم عامل اندروید و جایگزینی آن با کروم است، چیزی که مدتهاست روی گوشیهای هوشمند به خوبی جواب داده است. البته فعلا گوگل اصرار دارد که بین اندروید و کروم تفاوت ایجاد کند. در واقع گوگل میگوید که کروم برای کاربرانی است که میخواهند صرفا کارهای تحت وب خود را انجام دهند و این همان چیزی است که اندروید هم انجام میٔدهد و احتمالا در آینده این دو سیستم عامل در موارد متعددی همپوشانی خواهند داشت و همین باعث شده که مردم تصور کنند احتمالا گوگل سرانجام مجبور به برگزیدن یکی از آنها خواهد شد.
نظرات کاربران